Supplementen

We zijn snel geneigd om ons te focussen op voedingstoffen in plaats van voeding in zijn algemeenheid.

Veel onderzoeken laten echter zien dat de inname van specifieke stoffen, in de vorm van bijvoorbeeld een supplement, véél minder waardevol voor ons lichaam is dan het binnenkrijgen van deze voedingstoffen via groenten en fruit, vlees (voor de niet-vegetariërs) en zuivel. Het is dus veel slimmer om gezond te eten dan je te richten op afzonderlijke nutriënten!

Er zijn wel enkele supplementen die weinig kwaad kunnen. Of in bepaalde gevallen een goede aanvulling zijn, zoals Vitamine C  bij verminderde weerstand. Vitamine D in de winter als je weinig buiten komt en weinig of geen vette vis eet (makreel, sardines, zalm). De aanbevolen- en maximaal toegestane hoeveelheden moet je dan echt goed in de gaten houden. Voor supplementen bestaat er een risico op overdosering of het uit balans raken van andere vitamines en mineraten in je lichaam, waardoor juist gezondheidsproblemen ontstaan.

Ga er niet zelf mee experimenteren, maar vraag goed advies aan een huisarts of diëtist.

Bij mij ben je aan het goede adres om alles binnen te krijgen wat je lichaam nodig heeft, via gezonde voeding.

Verhoogde kans op infectie bij overgewicht

Bij overgewicht is de bloedsuikerspiegel vaak te hoog. Er is dan veel glucose (suiker) in het bloed aanwezig. Gisten, schimmels en bacteriën voelen zich prettig in een omgeving met veel suiker. Bij een hoge bloedsuikerspiegel zijn daarnaast de natuurlijke afweercellen tegen infecties minder werkzaam, waardoor er sneller en ernstigere infecties kunnen ontstaan.